Se & Aflyt

Vi mennesker er selvfølgelig mange herrens ting, men i disse hersens digitale tider er vi et produkt af alle de informationer vi efterlader i vores gøren og laden.
Informationer som siger mere om os som personligheder og individer end særligt meget andet.
Vores dankort transaktion er bare én af de ting som vi med falsk tryghed smider omkring os i den virkelige verden. Og ét brodendt kar er bare en af de måder hvorpå man kan opsnappe dem. Nu gik det så tilfældigvis udover nogle af de ‘vigtigste’ i samfundet og blev solgt til et privat firma som rent faktisk udnyttede det offentligt, for at sælge produktet celebrities. Men det er en kultur ting og kultur er forandring.
Nu kan man så undlade at være så naiv og tro at det er et enkeltstående tilfælde, med kun en sælger og en køber, det er ikke det som er interessant hér.
Det bliver betydeligt mere farligt når de opsnappede informationer ikke bliver brugt i offentligheden, men i det skjulte.

Man kunne tage det logiske hypotetiske eksempel som at den skaldede hævner havde været ansat som pressechef eller noget for en stor dansk ting og havde taget tystys-fyren med sig da han skred over i det private. Dette er jo klart kun et tankespil, men det ville være et eksempel hvor informationer har mere værd ude af offentlighedens øjne. At kunne lægge pres på en eller andet udfra nogle informationer om deres købsvaner, forbrugsvaner eller lokation. Alle tilgængelige i denne type scenarium.

Der er selvfølgelig utroligt mange lag i dette hér og det er pisse positivt at se og hør nu har tvunget de ‘folkevalgte’ at kommenterer på overvågnings og aflytnings spørsmålet.
Et er er jo at det nullificirer demokratiet når der er en sådan massiv aflytning af internettet og data-flow. (nu er ordet aflytning mere sigende end ordet overvågning, eftersom ordet overvågning indirekte antyder at der sidder en spion type med trenchcoat og spejlreflekser med en cigaret, en notesblok og et par lyttebøffer, ordet aflytning indikerer at al ens informationer bliver optaget og gemt, for senere at kunne gennemgå dem).
Men det er et problem at der findes instanser som ved mere om vores politikere og deres nærmeste, end vi borgere gør. Det er en skævvridning af magten, når de magthavendes informationer er tilgængelige for andre end de mennesker som de er valgt ind til forvalte. Det sætter demokratiet ude af kraft, per alle logiske retningslinjer.

Men lad nu det ligge. De er kun et symptom på den sygdom som hedder masseaflytning (masseovervågning).

Evolutionen af elektronisk data behandling er sket meget meget hurtigt og den næste store ‘uudtømmelige’ ressource er personlig information. Alt det man selv giver ud i denne verden bygget af grådighed, inkompetence og paranoia.
De glade hvedebrødsdage af internettet er afsluttet og nu starter hverdagen, hvor man skal begynde at tage sit shit alvorligt. Alle ens inderste tanker bliver sublimenært udlevet på internettet. Ikke bare det man poster på fjæsen, som er kontrolerede inderste tanker.
Men alle ens søgelinjer.
Alle ens musik/film/tv/spil/porno/ukrudtsfjerner/politiske/bleer præferencer bliver optaget og kørt matematiske logaritme på og solgt til højestebydende i bigdata’s hellige navn.
Og de kan misbruges på mindst 2 måder.
Man bliver frataget valget om selv de mindste ting, fordi der er en logaritme som fortæller at lige præcis din husstand kan lide dette eller hint og sælger disse informationer videre til dem som er villige til at betale for det. Det fordummende og er stort set umuligt at fravælge (endnu).

Men det virker også retrospektivt, at om 10 års tid kommer der f.x. en bøssefjendtlig styreform som vi ser i visse andre lande, de vil så kunne trække lister over alle som har købt regnbuefarvede dildoer og Bruce LaBruce film indenfor de seneste 10 år, ja også gøre hvad deres samtid’s afstraffelsessystem nu dikterer.

Dette har selvfølgelig alvorlige konsekvenser 10 år fra nu, men det betyder også at der er rigtigt mange mennesker som begynder at censurerer sig selv af frygt for et eller andet om 10 år. Begge skadelige tendenser i et såkaldt demokrati og frit samfund. Begge meget nyttige i et opblomstrende masseaflytningssamfund.

Ens grundlovssikrede ret til privatlivetsfred er IKKE grundlovssikret på internettet,  på telefonen eller med dit dankort. Uanset hvor krypteret det så end måtte være betyder det ikke noget så længe at vi ikke har samme mennskelige rettigheder ‘online’ som vi har offline.

Og det gælder alle fucking danskere (ja og resten af verden men fuck nu det) indtil vi for rettet op på et meget synligt og reelt problem. Det er ikke svært, ikke svært overhovedet, det kræver bare en politisk vilje til at løse problemet nedefra.
Fra den almindelige borgers udgangspunkt også bygge den opad.
I mangel på politisk vilje, kræver det så nye politikerer og eller et nyt og forbedret demokrati som tager disse ting alvorligt.

Se og Hør er ikke en enlig svale, bare den nyeste.

/Karma

/nx