Stop 3s snagen i dine digitale fodspor: Ring til dem!

Aflyttet har fulgt journalist Frederik Kulagers kamp mod 3s overflødige registreringer af deres kunder. Kulager har nu erhvervsstyrelsens ord for, at 3 ikke må registrere så extensivt som de gør – og vi har fundet ud af, hvordan du får dem til at holde op!

18. januar i år skrev Frederik Kulager artiklen
“Afsløring: Jeg bliver systematisk overvåget hvert femte minut af mit teleselskab. Selv når jeg ikke bruger telefonen”
‘I Danmark er teleselskaber pålagt at gemme oplysninger om, hvor vi er, når vi modtager en sms eller et opkald. De oplysninger gemmer de i op til et år, i tilfælde af at myndighederne vil vide, hvor du som potentiel gerningsmand har opholdt dig. Men det, 3 gør, er noget andet.
Selskabet gemmer de samme oplysninger, selv om man hverken har sms’et, ringet eller været på internettet. 3 registrerer og gemmer, hvor du er cirka hvert femte minut (det kan varierere), blot du bevæger dig uden for en dør med en telefon i lommen’, skrev han bla.
Skærmbillede fra ZETLAND artikel af Frederik Kulager
På de 54 dage, Kulager fik indsigt i, blev der lavet 1.848 registreringer af, hvor og hvornår han var et sted. Det er 34 registreringer om dagen.
Han beskrev også hvordan mobilselskabet 3 registrerer såkaldte location updates for deres kunder – og andre selskabers kunder på 3’s netværk – uden samtykke.
Location updates er data om, hvor telefonen befinder sig i verden. Det sker også når telefonen ikke bliver brugt.
Det sker hver halve time, hvis telefonen ikke bruges til opkald, sms eller internettet.
Hvis telefonen er i brug sker det, ifølge 3, >>oftere<<.
Disse location updates gemmer 3 i 60 dage - og det er ikke lovligt, siger Erhversstyrelsen.
Aflyttet ringede til 3, for at høre, hvordan man kunne slippe for den ekstra overvågning og 3 siger, at de er i gang med en behandling af sagen.
Erhvervsstyrelsen har givet dem indtil 12. juli til at melde tilbage. Derfor ønsker 3 ikke at kommentere på sagen i øjeblikket.

Aflyttet har talt med Head of PR and communications hos 3, Rikke Juul Hansen, som siger, at 3 fortsat registrerer location updates for brugere på deres netværk.
Ud over 3’s egne kunder, gælder det også kunder hos selskaberne Oister og Plenti, der bruger 3’s netværk.
Hun siger dog, at man som kunde hos 3 kan kontakte selskabet, hvis man ikke ønsker at få registreret location updates for sin telefon.

Man kan kontakte 3’s kundeservice på telefon: 70 31 33 13 eller skrive til dem via en formular på deres hjemmeside.
Du kan høre Frederik Kulager i aflyttet på radio24syv, søndag den 2.7.2017 eller via podcast.