Edward vs Edward: Snowdens motiver genbesøgt

Edward Snowden har siden 2013 måttet lægge ryg til ikke så få beskyldninger om forrædderi, spionage og slet skjulte motiver til at afsløre omfanget og karakteren af NSAs verdensomspændende overvågning.
Nu er Edward igen i søgelyset fra en anden Edward, Edward Jay Epstein, en respekteret journalist med en ny bog på vej – ‘How America lost its secrets: : Edward Snowden, the Man and the Theft’, der udkommer om en uges tid.
Fra Edward J. Epsteins hjemmeside http://edwardjayepstein.com/
Men allerede før den er på gaden, er Epstein i seriøs bad standing blandt privacy-folket og Snowdens støtter: Han skrev nemlig en artikel i Wall Street Journal og den fik folk på stikkerne.
Den hed ‘The Fable of Edward Snowden’ og her beskylder Epstein Snowden for at lyve stærkere end en hest kan rende. Han baserer blandt andet sine påstande på en ny deklassificeret rapport fra et kongres-udvalg, der har undersøgt Snowden sagen – link til den her: http://intelligence.house.gov/uploadedfiles/hpsci_snowden_review_declassified.pdf

Derudover har Epstein besøgt Rusland to gange – og talt med tidligere KGB-agenter og med Snowdens advokat.
Han har også forsøgt at få Snowden selv i tale – men fik nej.
Edward Jay Epstein mener, at Snowden har løjet om følgende emmer:
1. Har har ‘stjålet’ langt flere dokumenter, end han og journalisterne bag ham siger(1.5 millioner)
2. Han har haft kontakt til Rusland, mens han ventede i Hong Kong.
3. Han slap ud af Hong Kong på mystisk vis og måske var endemålet Moskva fra begyndelsen?
4. Han har afleveret vigtig og yderst sensitiv information til Rusland, selvom han siger det modsatte.
Epstein kalder altså Snowden for en tyv, en overløber og en løgner.
Det har givet en række modsvar på nettet, blandt andet af sikkerhedsekspert Robert Graham, der ellers ikke bryder sig meget om Snowden i det hele taget – http://blog.erratasec.com/2016/12/your-absurd-story-doesnt-make-me.html?m=1
‘I am no Snowden apologist. Most of my blogposts regarding Snowden have gone the other way, criticizing the way those like The Intercept distort Snowden disclosures in an anti-NSA/anti-USA manner. In areas of my experience (network stuff), I’ve blogged showing that those reporting on Snowden are clearly technically deficient.
But in this post, I show how Edward Epstein is clearly biased/untrustworthy, and how he adjusts the facts into a character attack on Snowden. I’ve documented it in a clear way that you can easily refute if I’m not correct. This is not because I’m a biased toward Snowden, but because I’m biased toward the truth’, skriver Graham, og gennemhuller det meste af Epstiens Snowden kritik.
Herhjemme var Information på banenhttps://www.information.dk/udland/2017/01/nye-udokumenterede-anklager-snowden-spion-rusland -
‘Beskyldningerne om, at Edward Snowden har fungeret som spion for Rusland, har fået nyt liv efter blandt andet afklassificeringen af en efterretningsrapport. Men der er stadig ikke noget, der for alvor peger på, at det er sandt’, skrev de.
Og så var der Peter Kofod, der gik mere radikalt tilværks i en kommentar på medium, hvor han gik direkte efter Berlingske Tidende, der havde refereret Epsteins artikel under overskriften: ‘Var Snowden en simpel spion for KGB?’
https://medium.com/@peterkofod/snowden-berlingske-kgb-fake-news-b2119c1205fa#.3xnh5b6t4

På aflyttet tror vi på, at høre ALLE sider af en sag. Derfor skrev vi direkte til Epstein og bad ham om at give os sin version – det blev til et 37 minutters interview, der helt uredigeret(og med masser af dumme spørgsmål fra Anders Kjærulff og en irriterende lyd af en e-cigarret i venstre kanal) kan høres HER:EKSTRA: Aflyttet har før talt med Jay Epstein – sidst var det om Dominique Strauss Kahn skandalen, som Epstein mener er et komplot – den kan genhøres her: