SNAFU: Når politikere leger med IT

‘Man har en plan – en genial plan! – og så er man omgivet af hundehoveder og hængerøve, lusede amatører, elendige klamphuggere, latterlige skidesprællere, talentløse skiderikker, impotente grødbønder, småbørnspædagoger og socialdemokrater!’ – Egon Olsen

Kommentar: Anders Kjærulff

OK. Nu forløber jeg mig.
Igen. Men det er for galt. Alt, alt for galt:
»Statsrevisorerne finder det foruroligende, at der i de undersøgte statslige virksomheder har været utilstrækkelig sikring mod hackerangreb og utilstrækkelig beskyttelse af IT-systemer og fortrolige digitale data. Statslige virksomheder opbevarer store mængder fortrolige data og er ansvarlige for at beskytte disse oplysninger. Det drejer sig bl.a. om kommercielt fortrolige og personfølsomme data. Disse data skal opbevares sikkert, og der bør etableres tekniske sikringstiltag, som kan styrke sikkerheden, forebygge hackerangreb og mindske risikoen for misbrug af IT-systemer og fortrolige data«.

Jep. Sådan skriver Rigsrevisionen om Statens It.
Det er dem, der tager sig af danskernes data. Dine Data. Det er dem, der kræver du skal have en digital postkasse og at du bruger nemID og som stadig ikke har fundet et alternativ til personnummergenkendelse. Det er dem, der holder kongerigets fremtid i deres hænder.
Det sku være så godt, det der digitalisering. Men det kræver selvfølgelig, at staten går foran med et godt eksempel. Det gør de så slet, slet ikke og der er tydeligvis ingen der har sat sig ned og lavet en klar plan. Torskedumt, Bjarne Corydon og Margrethe Vestager(og før jer de knoldesparkere, der søsatte Statens IT som udliciteringcentral).
Især fordi I, om nogen, havde en historisk chance for at gå foran med noget vi kunne have været stolte af, som måske kunne have været eksporteret og som under alle omstændigheder ville være mere sikkert end det vi har idag. I kunne have valgt Open Source Software og en egen, samlet løsning, drevet af folk der er til at stole på. Eller bare lavet en plan først, en plan der handlede om at gøre båden tæt – ikke om hvilken farve sejlet skal have.
Jeg mener – det er vel det mindste man kan forlange af et system, der skal styre alle vi almindelige danskeres stærkt personlige oplysninger, oplysninger I iøvrigt mener er til salg som Big Data til hvem som helst for enhver pris…? Oplysninger som i klumrer rundt med, som var det noget I leger, noget der ikke betyder noget?
Det vi har fået nu, er et ubrugeligt kludetæppe af proprietær software, af tusindvis af Windows XP-maskiner og gammel egenkodning, der kun kører på internet explorer 5 og af bunker af iPads og iPhones, enheder der ikke taler ordentlig sammen, men som I har givet adgang til samme servere og som ALDRIG bliver sikre.
Det er prisen for at udlicitere kritisk infrastruktur for at spare småpenge til firmaer som CSC og end ikke have styr på om de er DEM eller JER der står for sikkerheden….
‘Private virksomheder er forpligtede til at aflevere digitale oplysninger til staten, og borgere registreres uden nødvendigvis at ønske det. Det er Rigsrevisionens vurdering, at ansvaret for, at oplysningerne forbliver fortrolige, i sidste ende ligger hos det ministerium, som indsamler og registrerer oplysningerne. Heraf følger, at det er virksomhederne, der som dataejere har ansvaret for, at informationssikkerheden er tilstrækkelig’.
Tak for kaffe, siger jeg bare!
Uanset hvor meget magisk it-sovs(tak til Poul Henning Kamp for det billede!) man hælder ud over det hele…det kommer til at koste endnu flere penge, der bliver flere skandaler og ikke mindst: Al jeres snak om digitale tigerspring og virkelige reformer er hule og ligegyldige….vi har fået bunker popsmarte Facebooksider og uendelige mængder af pjat på Twitter…ØV og SNAFU: Situation Normal All Fucked Up!
Og så har vi slet ikke talt om Snowden, PRISM og det faktum, at DKs it-sikkerhed stadig er på amerikanske hænder…men som det ser ud allerede nu er det faktisk et mindre problem….

Læs rapporten herunder – gys og håb at nogen bliver fyret, nogen andre tænker sig om og ikke mindst, at nogen der ved hvad de har med at gøre, rent faktisk GØR noget…Det bliver ikke Corydon og Vestager, der fikser den her, de og Digitaliseringsstyrelsen er i lalala-land og kan givetvis slet ikke SE problemet. For de ved intet om, hvordan nettet fungerer. Og den iPhone, de konstant sidder og fjoller med, er i deres øjne magisk, uforståelig…IT. De aner ikke hvordan den virker, men de håber det bedste. Håber og tror.
Måske næste trin bliver fælles-bøn? Og som kursen er lagt, er det kun de højere magter der kan redde os…

INFO: LÆS RAPPORTEN HER

http://www.rigsrevisionen.dk/media/1943098/forebyggelse-af-hackerangreb.pdf